reklama

Jak na starožitnosti

redakce dne 29. 10. 2013 - 00:00

Ten pocit zná jistě každý. Prohledáváte starou půdu a do oka vám padne čajový servis po pratetě v bezvadném stavu.
 

Předně si uvědomte, že můžete držet v rukou skvost, který má vysokou historickou i finanční hodnotu. Anebo také ne a jde o běžný, byť precizní keramický výrobek, kterých se v minulosti vyrobilo nespočet. Jak zjistit hodnotu zachovalého čajového servisu? Pokusíme se vám odpovědět.

Co je to starožitnost?

Starožitností se v tuzemsku myslí věci, které byly vyrobeny před rokem 1945, případně 1950. Podle prezidenta Asociace starožitníků Jana Neumanna se mezi starožitnosti řadí takové předměty, jež pocházejí z první republiky. V praxi to znamená cokoliv, co bylo vyrobeno před rokem 1938. Jen pro srovnání. Ve Velké Británii se starožitností myslí skvosty starší 100 let. V tuzemsku pro to stačí o tři desetiletí méně. Čtěte také: Tři tipy na dlouhodobé investice

Nejčastějšími starožitnostmi v tuzemsku jsou mince, papírová platidla, šperky, obrazy a nábytek. Máte-li doma řemeslnické nástroje, pak i ony mohou být za určitých podmínek starožitnostmi.

Jak se určuje cena starožitnosti

Hodnota starožitnosti nejvíce ovlivňuje móda. Například o cínové nádobí je v současné době malý. Nízký zájem se projeví i do ceny. Módu, trendy a zároveň hodnotu do velké míry ovlivňuje vydaná monografie daného umělce, nejčastěji malíře, případně výstava jeho děl. Jsou známy případy, kdy obrazy s tématem Polabské krajiny od malíře Václava Radimského se prodávaly za nízké desítky tisíc korun, nyní se dají sehnat v rozmezí tři sta až čtyři sta tisíc korun. Čtěte také: Udělejte si pořádek ve svých penězích

Jednou z mnoha rad, jak na umění vydělat v delším časovém horizontu, je nakupovat současné umělce. Jen vám nikdo neporadí jaké.

Stejně jako již o uvedený cín, je aktuálně malý zájem i o starožitný nábytek, byť ten se nyní odráží od svého cenového dna. Podobně jsou na tom i filatelisté, kteří mají zájem jen o některé ceniny a tisky. Obrazy Alfonse Muchy byly hitem 90. let minulého století, nyní letí klasická moderna. Rozvoj zažívá numismatika a sbírání vyznamenání, což se v odborné terminologii nazývá faleristika. Čtěte také: Zhodnocení peněz: Banky, fondy nebo podnikání?

Falsum nebo padělek?

I když jsou slova v mezititulku synonyma, pro laika často bývá složité rozlišit vzácný předmět z půdy, sklepa či komory od obyčejného výrobku denní potřeby nemající valnou hodnotu. Pro zjištění pravosti je nutné požádat odborníka nebo soudního znalce.

Nejlepším způsobem, jak zjistit více o nalezené starožitnosti, je daný předmět vyfotografovat a s fotografií obejít několik starožitností nebo zavítat na specializovaný veletrh. Takto získáte prvotní nástřel toho, co máte doma za skvost a jakou by mohl mít zhruba hodnotu. Rozhodně se nedoporučuje vzít starožitnost a zajít do prvního nejbližšího starožitnictví. Rovněž se vyvarujte nutkání prodat danou věc prvnímu kupci, který o ni projeví zájem. Existuje reálná možnost, že předmět může mít hodnotu daleko vyšší než je vám nabízena. Vyplatí se počkat. Čtěte také: Zlato předá váš úspěch dalším generacím

Existují dvě možnosti, co vám může zkazit radost. Buďto máte doma bezcenný artikl anebo padělek. V obou případech jde o nepříjemnost. Můžete si doma falzum nebo bezcennost vystavit a ohromovat s nimi neznalé návštěvy anebo je opět v tichosti odložit na půdu a ponechat je dalším generacím.