reklama

Jak se připravit na krizi

redakce dne 24. 09. 2020 - 00:00

Blížící se krize vyvolaná pandemií koronaviru nenechává nikoho na pochybách. Vyvstává otázka, jak se připravit na přicházející recesi?

Nejprve si shrňme základní fakta. Nouzový stav jako byl na jaře je nyní opět ve hře, nejde říci, zda nás čeká a v jakém rozsahu. V jarních měsících vedl nouzový stav k uzavření ekonomiky a zvýšení státního dluhu o 500 miliard korun. V případě podzimního uzamčení ekonomiky, lockdownu, jak se též tento jev označuje, by navýšil deficit o další stamiliardy. Druhé kolo by mělo opět neblahý vliv na domácnosti, firmy i stát.

Čtěte také: Čtyři doporučení pro hledání práce v roce 2020

Hrubý domácí produkt má podle prvotních odhadů propadnout meziročně až o 15 procent. Nezaměstnanost dosáhla hodnoty 3,79 procenta.

Z jarních zkušeností vyplývá, že druhé uzavření hospodářství by bylo rovněž drahé. I z toho důvodu se k němu politici nechtějí ulpívat jako k mantře, která všechno vyřeší. Díky tomu bude záludnější druhá vlna, která se nyní vzdouvá a zasahuje Česko.

Mediálně vděčně nárůsty nemocných covidem-19 znamenají především paniku, která vyvolává opatření lidí. Česko tak míří do anarchistického lockdownu, což je divoké uzamčení na základě chování davu, avšak bez politického zásahu. Jde o nekontrolovatelnou situaci vyvolanou na základě paniky.

Čtěte také: Důchodci jako vítězové koronaviru

Obyvatelstvo napříč republikou přijímá různá opatření především z hlediska omezení volného pohybu. Snižuje se počet zbytných a zbytečných cest – třeba do práce nebo do obchodů. Zároveň se ochlazuje hospodářství. Podzimní druhá vlna pandemie zvýrazní jarní uzavření ekonomiky.

Nízké až žádné úspory

Jarní nouzový stav ukázal, jak moc křehká je česká ekonomika – především z hlediska provozního kapitálu firem a úspor domácností. Necelá polovina Čechů disponuje finanční rezervou na měsíc. V zemi, kde přes tři miliony lidí nemá úspory vyšší 10 tisíc korun, to není nic překvapujícího. Ani firmy na tom nebyly moc dobře.

Čtěte také: Téměř čtvrtina lidí má úspory na půl roku

O to horší je, že s podzimním zadrhnutím ekonomiky někdo horko těžko něco udělá, kdo měl finanční obtíže už na jaře. Podzim bude i pro něho krušné roční období. Končící moratoria bank ohledně splátek úvěrů komplikace zvýrazní. Česko navíc čeká další vlna propouštění – nehledě na kurzarbeit.

Čtěte také: Bez peněz

Držíte-li finanční rezervu, máte částečně vyhráno. Přesto si větší výdaje během podzimu dvakrát rozmyslete.

Pro ostatní plyne důležité pravidlo úspor.

Utrácení ustane

Přicházející informace z médií, ale i praxe viděná na vlastní oči, ukazují, že ekonomika zpomaluje. V ulicích je méně lidí, stejně jako například v restauracích, které jsou mediálně vděčné téma. Tvrdá čísla přinese s několikaměsíčním zpožděním Český statistický úřad.

Dýchající atmosféra strachu z nejisté budoucnosti se ponese v omezení spotřeby. Na scénu se opět dostaví balancování domácností nad zbytnými a zbytečnými výdaji. Dojde k úsporným opatřením, avšak nikoliv v podobě odkládání peněz na horší časy, nýbrž k hledání úspor ve výdajích.

Příprava na příští krizi

Na současnou krizi se už těžko připravíte. Co jste nestihli ušetřit doteď, za pár týdnů nedoženete. Z nynější napjatější situace pro vás vyplyne jen jedno velké ponaučení – každou komplikaci řeší čas a peníze. Jakmile vám jedna z těchto cenných komodit chybí, dostáváte se do vleku událostí a nedokážete adekvátně reagovat.