reklama

Čtyři doporučení pro hledání práce v roce 2020

redakce dne 15. 06. 2020 - 00:00

Doba blahobytu skončila. Roste nezaměstnanost a snižuje se počet volných míst.

Česká ekonomika se propadá do hospodářské recese a přibývá lidí bez práce. Hledání nového zaměstnání nepodceňujte a hledejte co nejdříve. V dobách hospodářské konjunktury je běžné, že si nezaměstnaný udělá pár týdnů nebo měsíců volno. Letos tato strategie nemusí fungovat.

Čtěte také: Jak obsadit pracovní místo

Statistiky v nezaměstnanosti

Přírůstek nezaměstnaných v květnu letošního roku činil 38 385 lidí, bez práce tak bylo poslední májový den 266 144 osob. Ze statistik Ministerstva práce a sociálních práce vyplývá, že v květnu bylo 331 050 volných pracovních míst, což je o 1 698 méně než v dubnu a o 15 502 méně míst než v květnu 2019. Na jedno pracovní místo letos v květnu připadalo 0,8 uchazeče.

V červnu a potažmo přes léto se s největší pravděpodobností dají očekávat další přírůstky čerstvě nezaměstnaných. Na podzim zaplaví pracovní trh letošní absolventi. Měníte-li práci, určitě vám přijde vhod přiložené čtvero doporučení, jak na letošní hledání práce.

Čtěte také: Jak vypadá dobré pracovní místo?

Práci letos raději neměňte

Nemáte-li opravdu špatnou práci anebo vztahy s kolegy či nadřízenými na pracovišti, odložte změnu zaměstnání. Pracovní trh nyní nepřeje k hledání vysněné práce. Ani z platových důvodů si moc nepolepšíte. Při zvláště špatně nastavené konstelaci se vystavujete riziku ukončení pracovního poměru v novém zaměstnání během zkušební doby.

Nastupte co nejdříve

Jste-li bez práce anebo ve výpovědní lhůtě, nezapomeňte personalistům zdůrazňovat, kdy nastoupíte. Ideálně co nejdříve. Letošní dovolenou oželte, užijete si ji příští rok.

Čtěte také: Čtyři nejčastější příčiny vyhazovu z práce

Pořádnou dovolenou si vyberte napřesrok. Letošní léto je lepší strávit v práci. Atmosféra na pracovním trhu zřejmě během léta a podzim zhoustne.

Do motivačních dopisů je dobré uvádět termín případného nástupu. Ideálně takový, který bezprostředně navazuje na vaše stávající zaměstnání. Tato poučka platí pro každého, kdo je nyní ve výpovědní době.

Volní profesionálové

Lidé v oblasti náboru nových pracovních sil mají malé žně. Dostává se k nim daleko více životopisů než před rokem. Doteď museli pracovníci v HR na profesionály čekat, nyní jich na pracovním trhu pozvolna přibývá. Pro expandující firmy (ano, i v době hospodářského útlumu jsou společnosti, které rostou) jde o příležitost, jak rychle získat potřebné zaměstnance. Doplnění pracovních týmů o profesně zdatné a kvalitní persony je snadnější než před pár měsíci.

Čtěte také: Jak vypadá profesionál?

Levnější pracovní síla

Pro potenciální zaměstnance je letošní rok ve znamení stagnace až propadu mezd. Zaměstnavatelé si mohou po delší době dovolit nepřeplácet své nové zaměstnance. Zároveň mají dostatečný výběr.

Čtěte také: Chcete dvojnásobek platu? Dobře si to rozmyslete

Jeden z větších zaměstnavatelů, se kterým jsme mluvili při vzniku tohoto příspěvku, nám potvrdil, že se na letošní nábory těší. Po delší době bude na pracovním trhu dostatek pracovníků. Zároveň se sníží jejich mzdové nároky. Ty v posledních letech neúměrně rostly a přestaly reflektovat každodenní realitu.