reklama

Rok 2023: 12 nejzajímavějších článků

redakce dne 29. 12. 2023 - 00:00

Oživte si končící rok 2023 o redakční výběr 12 článků, které jsme během roku vydali na finančním serveru investia.cz. I v roce 2024 budeme psát a vydávat srozumitelné příspěvky.

Inspirovali jsme se příslovím, že opakování je matka moudrosti a připravili jsme redakční výběr 12 článků, o kterých si myslíme, že byste si je mohli přečíst znovu.

Alternativní osoba rizikového kapitálu

Patnáctkové fondy známé pod označením ZISIF čeká od července 2024 řada změn. Mezi jednu ze změn patří i povinné uvádění v názvu, že jde o osobu rizikového kapitálu. Jenže neměli by se tak titulovat veškeré fondy, jedno zda jde o podílové, penzijní nebo kvalifikovaných investorů? Všechny pracují s investicemi, kde jsou výnosy nejisté, stejně jako se může v čase měnit výše původní investice.

Dlouhodobý investiční produkt

Novinka platná od nového roku 2024 značně rozšíří možnost investování na stáří. Kladem je uplatnění daňové slevy na investice. Nevýhodou právě to, že jde o investiční novinku. Ale s informacemi finančního serveru investia.cz pro vás nebude těžké se v této novince zorientovat.

Dva miliony do šťastné penze

Během roku 2023 se v Česku objevil průzkum, že do penze byste měli odejít se dvěma miliony korun. Spočítali jsme, zda je to reálné. Pakliže máte dostatek času, nemusíte měsíčně odkládat závratné sumy.

Hledám sponzora. Zn.: Rychle a za hodně peněz

Ženy a muži jsou dva rozdílné živočišné druhy. Hlášku jsme si vypůjčili z kultovního filmu Samotáři. Článek o hledání sponzora je o mužích hledající za úplatu ženy, které chtějí mít zajištěný příjem a schůzky s movitými protějšky. Trochu to připomíná escort, trochu seznamku pro bohatší.

Jak vypadají nejoblíbenější pasivní portfolia

Pasivní investování je v současnosti běžnější než aktivní investice. Vybrali jsme tipy na oblíbená pasivní portfolia. Nejvíce se nám líbí investiční pasivní portfolio z proslulé břečťanové ligy vybraných amerických univerzit.

Jistota druhého příjmu

Finanční rezerva na druhou, to je druhý příjem. Malé podnikání, konzultace, nebo příjem z pronájmů. Druhý příjem stojí na pracovních činnostech, které vás časově nezatíží. Při ztrátě hlavního příjmu vám zbyde druhý příjem, se kterým byste ideálně měli poplatit základní výdaje.

Penzijní spoření chytřeji

V odkazovaném článku Penzijní spoření chytřeji přinášíme shrnutí novinek a zároveň tipy, které by si mohl přečíst ministr financí Zbyněk Stanjura a inspirovat se jimi. Třeba studentské čerpání penzijka po dosažení věku 60 let je dobrým tipem.

Podpojištění: Nemilé překvapení v nouzi

Přiletí červený kohout a vypálí vám dům do základů. Pojišťovna vám pak vyplatí nízké pojistné. Tak mnoho lidí zjistí, že jejich dům byl podpojištěný, což byla jejich chyba. Podpojištění se netýká jen nemovitostí. Podstřelit můžete třeba i životní pojistku.

Pravidlo 10-20-30-40

Základní pravidlo finanční gramotnosti je následující. Uvádí, kolik peněz je ideální vydávat do běžného života, investic, pojištění nebo na zajištění na stáří. Procenta nemusí sedět na jednotky přesně, ale rámcově je z pravidla 10-20-30-40 dobré vycházet.

Proč usilovat o vysokou mzdu

Vysokou mzdu by chtěl pobírat nejeden zaměstnanec. Nemáte-li jasno, proč chtít po zaměstnavateli co nejvyšší možnou mzdu, přečtěte si důvody, se kterými se vám bude snadněji argumentovat při vyjednávání o zvýšení mzdy.

Starobní důchod jako základní příjem ve stáří

Průměrný starobní důchod nyní činí 20 tisíc korun. Ač to vypadá jako vysoká suma, se kterou se dá vyžít, do budoucna je zapotřebí počítat s tím, že státem vyplácený důchod bude tvořit jen základ pro nejnutnější základní výdaje.

Životní penzijní milníky aneb Kolik peněz mít kdy naspořeno

Američtí ekonomové z investiční společnosti T Rowe Price spočítali, kolik peněz byste měli mít našetřeno na penzi v průběhu vašeho života. Inspirovali se výší hrubé mzdy, kterou člověk během života pobírá. Násobky vypadají na první pohled nedostižně, avšak při bližším výpočtu zjistíte, že jde o realitu, které lze dosáhnout i v českých podmínkách.

Přejeme vám, našim čtenářkám a čtenářkám, plnohodnotně prožitý rok 2024 se všemi jeho radostmi, ale i starostmi.