reklama

Finanční stres

redakce dne 01. 09. 2023 - 00:00

Přerůstají vám výdaje přes hlavu? Inflace v posledních dvou letech ukusuje z osobních a rodinných rozpočtů větší díl než činí nárůst příjmů. Pohled na tenčící se peněženku vyvolává úzkosti a stres.

Finanční stres zažijete během života opakovaně. Někteří včetně vás ho překonají, avšak pro řadu lidí je finanční stres a finanční úzkost každodenní špatně překonávající se úděl.

Jak se vyhnout finančnímu stresu?

Finančnímu stresu se nejlépe vyhnete tím, že dokážete zkrotit své výdaje. Jenže co dělat v situaci, když zjistíte, že z vašeho příjmu nevyžijete, neboť vaše výdaje narostly a prvotní schodky pokrýváte z finanční rezervy?

Prvotní první pomocí před vyšším výdaji nad příjmy je provést rozbor vašich běžných výdajů. Těžko snížíte cenu nájmu nebo hypoteční splátku. Byť požádat banku o změnu splátkového kalendáře dává smysl. Ale jde o následný krok. Prvotním úkolem je pečlivé prozkoumání vašich běžných výdajů za poslední tři měsíce.

U plateb kartou nebo bankovními převody budete rychle hotovi. U hotovostní plateb dobře poslouží výběry z bankomatu a rozpomenutí se, co jste zhruba kupovali.

Analýzou drobných výdajů se dá přijít na největší úniky vašich peněz. Zatímco větší výdaje si nejméně dvakrát rozmyslíte, u výdajů za pár stokorun tolik neváháte a klidně jeden dva denně uděláte. Tolik oblíbené kávičky a pivíčka po práci jsou nezdolným příkladem, kde finanční zbytečně krvácíte.

Kdo pociťuje finanční stres nejčastěji?

Finanční stres plyne nejčastěji pro lidi, kteří nedokáží splácet nezbytně nutné výdaje jako je bydlení, paušály mobilních operátrů, splátky půjček, případně čelí exekucím. U nich se stres z nedostatku peněz projevuje sníženým duševním výkonem, který se rovná zhruba osmi bodům inteligenčního koeficientu oproti lidem bez finančních problémů.

Ve finančním stresu jsou častěji samoživitelé, senioři, nezaměstnaní nebo lidé s nižším vzděláním a méně stabilními příjmy.

Zvyšte příjmy

Zvýšení příjmů jde těžko. Zaměstnavatelé zvyšují mzdy svým zaměstnancům jednou ročně, někteří vůbec. Čtvrtletní nebo roční bonusy nejsou rovněž pravidlem. Dotazem na zvýšení mzdy nikdy nic neztratíte. Je to legitimní záležitost. Následné licitování je posléze vyšší. Šťastní jsou ti, kterým vyhovuje valorizace mezd nastavená zaměstnavatelem.

Sociální pomoc státu

Určitě stojí za zvážení sociální pomoc státu. Existuje reálná pravděpodobnost, že získáte finanční podporu a překlenete současnou nepříznivou situaci. Časy, kdy sociální dávky pobírali pouze lidé bez práce pomalu končí. Rozšiřuje se skupina těch, kteří chodí do práce, avšak vlivem všeobecně vyšších cen nepokryjí své základní potřeby.