reklama

Gambling místo investování: Jak rychle přijít o peníze

redakce dne 04. 06. 2021 - 00:00

Víte, jak rychle a efektivně přijít o peníze? Projděte si výčet investičních aktiv, u kterých existuje vysoká pravděpodobnost, že vás připraví o peníze.

Co má společného ruleta, výherní automaty, kryptoměny, loterie nebo třeba aplikace umožňující nákupy akcií? Příliv kritické masy uživatelů, kteří mají alespoň nějaké peníze a jejich ochoty je značně rizikově vložit na trh. A očekávání okamžitého zhodnocení desetinásobku. Kombinace růstových křivek, šťastně příběhy těch, kteří dokázali peníze opravdu vydělat tím, že ze hry včas vystoupili a do jisté míry i nízká až žádná finanční a investiční gramotnost dělá z nákupů akcií či altcoinů přes mobilní aplikace zábavu podobnou sázení, gambling chcete-li.


Upozornění pro čtenáře a čtenářky. Níže uvedené způsoby jsou na hony vzdálené investování, tak jak vám ho na finančním serveru investia.cz dlouhodobě přibližujeme.

Světu vládne krypto připomínající ruletu. Stihnete si vytočit závratnou výhru? Ušetříme vás hledáním odpovědi. O výhře si nechte zdát, smiřte se s pravděpodobností, že riskujete ztrátu.

Kryptoměny

Kryptoměny nejsou pouze bitcoin, ethereum nebo třeba dogecoin. Jde o balík deseti tisíc kryptomincí, do nichž lze vložit finanční zdroje. Velký výběr je spíše na škodu. Aby se některá z kryptoměn dostala na výsluní sázejících a tím zhodnotila očekávání nakupujících, musí se dočkat odpovídající pozornosti.

Bitcoin byl mezi kryptoměnami první a jeho systém nastavení těžby z něho dělá výjimečnou záležitost. Ani jeho dělení, tzv. halving, nemusí být vadou na kráse. Co je však na pováženou, je omezený počet majitelů. Uvádí se, že zhruba 90 procent všech vytěžených mincí vlastní úzká skupina vlastníků. Jakmile někdo z nich odprodává část nebo celé portfolio, s cenami to notně otřese. Téměř pět procent všech bitcoinů (celkem jich bylo na začátku v roce 2008 připraveno 21 milionů, těžba probíhá do roku 2140) drží zakladatel této kryptoměny Satoshi Nakamoto.

Institucionální správci aktiv

Ani vstup institucionálních investorů jako jsou banky, fondy nebo investiční společnosti neznamená, že by kryptoměny byly bezpečnou investicí. Správci aktiv pouze plní přání privátních investorů, kteří nechávají správu svého finančního majetku na profesionálech. I když profesionální správci nakupují krypto za miliardy dolarů, jde pro koncové investory jen o malou část z jejich finančního portfolia. Pomyslně jde o divokou kartu, která když vyjde, dokáže zvýšit celkový výnos portfolia. Ztrátu naopak odmaže zhodnocení plynoucích z dalších aktiv.

Výrazným negativem kryptoměn je řada burz, které reflektují více hodnot dané mince. Bitcoin tak třeba během jednoho okamžiku ocení různé burzy i na několik hodnot, které od sebe dělí tisíce dolarů.

Mezi výrazná negativa jsou útoky na kryptoměnové burzy, peněženky samotných držitelů a snadná možnost, jak vlastní vinou přijít o vytěžené nebo zakoupené kryptomince, ztrátou přístupových údajů do krypto peněženek.

Ani z hlediska životního prostředí nejsou digitální měny bez vady na kráse. S kryptoměnami se váže vysoce energeticky náročná záležitost. Jen na těžbu, obchodování a držbu bitcoinů je zapotřebí tolik elektrické energie, jako je roční spotřeba v České republice.

Edukace trhu teprve přijde. Nejednomu člověku je jasné, že na výherních automatech nezbohatne.

Posledním hřebíčkem do rakve digitálního krypta představují snahy politiků a centrálních bank o kultivaci tohoto prostředí. Nutno podotknout, že úspěch bitcoinu závisí i na chytré myšlence technologie blockchainu. Tu tvoří síť navzájem propojených počítačů. Zmanipulovat jednu transakci znamená její úpravu v desetitisících počítačů.

Aplikace pro nákup akcií

Aplikace, které osvobozují investory ze závislosti na zavedených bankovních hráčích a investičních zprostředkovatelích. Umožnění rychlého nákupu akcií, klidně po pár dolarech. A co víc, akcie lze kupovat i po procentech jejich hodnoty. Můžete se svým přátelům třeba pochlubit, že držíte jedno procento akcie Berkshire Hathaway společnosti Warrena Buffeta.

Investiční aplikace osvobozují investory od nakupování po akciích nebo lotech. Nákupy akcií po procentech, jak to například umožňuje Robinhood, zvyšuje příliv kapitálu od drobných investorů, kteří si příliš nelámou hlavu nad tím, proč vlastně akcie nakupují. Potažmo, proč zrovna investují do konkrétního cenného papíru.

Ztráta deseti dolarů pro ně není tak tragická jako třeba desetinásobku, jako kdyby koupili daný cenný papír celý. Ztráty drobných akcionářů přiživují i hromadné kampaně na Redditu, které vyzývají ke spekulativním nákupům akcií vybraných firem, které to mají existenčně značně nahnuté a spíše skomírají. To byl i lednový případ Gamestopu nebo květnového AMC Theatres. Co naplat, že většina investorů prodělá. Jde o tak malé částky, že si mohou dovolit ztrátu. Investování se stává zábavou a rostoucí burzy adrenalinem.

Bohužel nákupy akcií po procentech, vede stejně jako u bitcoinu, ke značnému přílivu kapitálu, jejichž vlastníci na případnou ztrátu reagují minimálně. Tomu odpovídají i investiční záměry, které nejsou dlouhodobé, nýbrž sázky na růst hodnoty. Jediným pozitivem je přiblížení investičních nástrojů do povědomí širší veřejnosti. Negativem je nadhodnocování hodnoty akcií a ztížení vhodné investiční strategie konzervativnějším investorům.

Ruleta, loterie, automaty

Ruleta má oproti gamblingu do kryptoměn jasnější pravidla. Zároveň je u ní váš úspěch spojen s náhodou. Při sázce na zelenou nulu je vaše zhodnocení vkladu 35násobné. To je ostatně v ruletě nejvyšší zhodnocení. Jenže jak často padá nula? A jak často padá konkrétní číslo z celkových 48, na která v ruletě můžete vsadit?

Zbohatnout v loterii se povede jednomu z mnoha milionů hráčů. Totéž platí u výherních automatů, jejichž počty se v Česku setrvale snižují již od roku 2015.

Pískoviště pro nováčky

Abychom nebyli jen trudnomyslní a negativní, představuje svět kryptoměn a investičních aplikací skvělé seznámení s psychologií trhu. Lze si ho představit jako pískoviště pro nováčky, kteří si chtějí vyzkoušet a ochutnat dosud nepoznané ovoce. Pomocí rychlých nákupů po malých objemech riskují jen část svých financí.

I pro člověka majícího na účtu jen jednu nebo dvě výplaty, jde o neocenitelnou zkušenost zvyšující jeho finanční gramotnost. Přinejhorším vede k uvědomění, že svět investic není snadný a přenechají jeho správu profesionálům, jedno zda jde o námi (finančním serverem investia.cz) tolik protežované otevřené podílové fondy nebo doplňkové penzijní spoření.

Hodnota aktiv

Hodnotu akcie odráží akciová společnost, která drží aktiva v podobě nemovitostí, výrobních linek nebo duševního vlastnictví. Jakou hodnotu odráží bitcoin? Žádnou, jde o ryze psychologickou záležitost. Stejně jako tomu bylo v 17. století v Holandsku během tříleté tulipánové horečky.

Vajíčka v košíku

Diverzifikace čehokoliv, nejen investic, je základním předpokladem, jak neztratit hodnotu celého portfolia, potažmo nepřijít o jeho významnou část. Pro investory dlouhodobě platí zlaté pravidlo třetin, ve kterém finanční majetek rozdělí rovnoměrně do hotovosti a dluhopisů, akcií a nemovitostí. Chcete-li spekulovat a vsadit třeba na kryptoměny, vyhraďte si na to menší část svých financí. Malá část znamená do pěti procent vašeho finančních majetku. A vyhněte se nákupy krypta nazývat investicemi.

Související články:

Bitcoin, zlato, akcie: Dejte pozor do čeho investujete

Modelové investiční portoflio: Akcie, bitcoiny a zlato

Kam investují američtí miliardáři

Milion za 25 let od 1 500 Kč měsíčně

Jednomilionáři se nepovažují za bohaté