reklama

Byty jako investice bez fantazie (a rizika)

redakce dne 26. 05. 2021 - 00:00

Rezidenční nemovitosti patří mezi konzervativní investice. Když se nepřihodí nečekaná událost, dočkáte se výnosu v jednotkách procent.

Nákup investičního bytu, který slouží pro zhodnocení disponibilních peněz investora, za účelem jeho následného prodeje nelze považovat za aktivitu vyžadující fantazii.

Čtěte také: Jak vypadá ideální investiční byt?

Ve velkých českých městech jako je Praha nebo Brno jde do značné míry též o investici bezrizikovou. Především v posledních letech jsou pražské byty na rostoucí vlně a jejich nákup žene dopředu jak privátní, tak jejich institucionální investoři. Zhodnocení o desítky procent během let proběhne jaksi samo. Bez většího zapojení a přičinění investora. Stačí si nemovitost vybrat, koupit a počkat. Dokonce se ani investor nemusí zabývat pronájmem nebo dokonce samotnou koupí.

Byt jako bezriziková investice mimochodem je pouze o jediné potřebné vstupní veličině – disponovat příslušným kapitálem.

V Praze se až polovina bytů koupí hotově, hypotéční úvěry jsou v hlavním městě méně častým způsobem nákupu nemovitosti než v ostatních částech Česka.

Výnosy v jednotkách procent

Držením nemovitosti realizujete dva výnosy – příjem z pronájmu a příjem z růstu ceny reality. Vy se musíte pouze rozhodnout, zda budete chtít získat z investičního bytu výnosy oba, anebo pouze jeden. Pokud oba, je nutností byt pronajmout.

Druhý způsob držení nemovitosti je podmíněný délkou alespoň tří let, ideálně déle, než se nemovitost dostatečně zhodnotí. Orientačně počítejte s meziročním přírůstkem hodnoty nemovitosti v jednotkách procent.

Čtěte také: Výnosy z milionu: Nájem a dividendy

V posledních pěti letech ceny nemovitostí vzrostly nejméně o polovinu, budoucnost takto svižného nárůstu hodnoty se nemusí v následujících pěti letech konat.

Pokles ceny pod pořizovací lze označit jako nízko pravděpodobný. Pravděpodobnější je mírný růst hodnoty reality rychlostí jednotek procent ročně. Očekávejte raději nižší výnosy.

Jak na nájemníky?

Rozhodnete-li se získávat výnos z nájemného, obrňte se trpělivostí. I v Praze narazíte na neplatiče, byť například v porovnání s Ústím nad Labem jich bude daleko méně.

Čtěte také: Jak stanovit výši nájemného

Před samotným nákupem reality se porozhlédněte po službách specializovaných firem, které za vás investiční byt koupí. Nechcete-li se vůbec dostat s nájemníkem do kontaktu, využijte služeb správcovských firem, které za vás vše zařídí.

Chladně a nelidsky

Uvedené přístupy přístupu k investicím do nemovitostí hnané jen za účelem dosažení co nejvyššího výnosu lze považovat za chladný kalkul. Na jeho začátku je byt vnímaný jako ryze investiční artikl a nájemník pouze zdrojem plynoucích příjmů.

Je-li nájemce nespolehlivý v placení nájmů a ohrožuje tím vaše příjmy, je nejvhodnější se s ním rozloučit a obsadit realitu novým plátcem.

Nechte investici na fondu

V Česku existují specializované realitní fondy zabývající se vyhledáváním, nákupem a pronájmem nemovitostí. Odpadá nutnost nemovitost fyzicky vlastnit a zabývat se celou řadou doprovodných administrativních záležitostí. Investovat lze standardně do otevřeného podílového fondu, fondu kvalifikovaných investorů anebo si koupit dluhopis.