reklama

Jak efektivně využít státem umělé zvýšení mezd?

redakce dne 31. 12. 2020 - 00:00

Zrušení superhrubé mzdy zvýší od ledna 2021 mzdu všem zaměstnancům. Poradíme vám, jak nejlépe využít této historické šance. Zlepšete si finanční situaci.

Čtěte také: Tisícikoruna navíc pro každého zaměstnance

Od Nového roku 2021 získá každý zaměstnanec navíc ke své mzdě a platu nejméně tisícikorunu. Údajně má jít o dočasné dvouleté navýšení, pakliže by to byla pravda, využijte desátku od státu k vlastnímu dlouhodobému obohacení.

Nejdříve ve stručnosti vyjmenujeme několik varianta, které vám mohou zabránit pro navýšení vašich investic a úspor.

Mám dluhy

Jste-li ve svízelné situaci, použijte peníze navíc ke splácení dluhů. Umoříte rychleji svůj dluh a až jednou své závazky doplatíte, budete se zpožděním odměněni vyšší mzdou.

Nevyjdu s penězi

Nemůžete-li vyjít s penězi, udělejte si nejdříve rekapitulaci příjmů a výdajů. Třeba najdete výdaje, které vás zbytečně okrádají o hotovost. Nezapomeňte, že největším nepřítelem pro vaše peníze jste vy samotní a vaše rozmařilost.

Čtěte také: Zbytné a zbytečné výdaje

Kdybych měl(a) o trochu vyšší mzdu…

Všechna kdyby si způsobujete zbytečně a jsou projekcí vašich nenaplněných očekávání. I když jsou vaše osobní nebo rodinné finance v relativním pořádku, nemáte dluhy ani netrpíte jejich akutním nedostatkem, přesto vás může spalovat žár, že kdybyste měli o trochu vyšší příjmy, tak byste si třeba spořili na důchod.

Tíží-li vás podobné úvahy, berte zrušení superhrubé mzdy jako nový impuls pro spoření na později. Založte si penzijní spoření anebo navyšte své dosavadní úložky. Cokoliv uděláte hned v lednu a vytrváte, bohatě se vám jednou za mnoho a mnoho let, možná desítek let, bohatě vrátí.

Překonali jste uvedené nástrahy? Anebo se vás vůbec netýkali? To vám přejeme. Nyní si přečtěte, jak přistupoval k nečekanému finančnímu dárku.

Proč odložit stranou celé zvýšení mzdy?

Prozradíme vám sladké tajemství, co udělat s penězi navíc, které uvidíte v lednu na účtu. Netrpíte-li dluhy nebo nedostatkem peněz, přesměrujte veškeré peníze plynoucí ze zrušení superhrubé mzdy do vašich penzijních nebo investičních aktiv. Existují dva dobré důvody, proč to tak udělat. V obou případech předpokládáme, že pro vás dodatečné finanční zdroje znamenají disponibilní peníze, které by se vám jen tak bez využití povalovaly na bankovním účtu.

Dočasné navýšení mzdy

Prvním důvodem je dočasné navýšení investičních aktiv o celou částku, kterou vám stát nadělil díky změně výpočtu daně z příjmu a navýšení slevy na poplatníka. Po ty dva roky získáte finanční dopink. Právě díky této finanční injekci zrychlíte růst vašich budoucích investic.

Dlouhodobé navýšení mzdy

Druhý důvod vychází z předpokladu, že půjde o trvalé snížení daní a vy získáte dlouhodobě vyšší příjem. Nejlepší možností je, že ho použijete pro zvýšení vašich penzijních nebo investičních aktiv. Klidně si opakujte mantru současné ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, že bez důchodové reformy se v roce 2030 propadnou starobní důchody o 11 procent. A tohle je přesně okamžik, kdy se na budoucí propad státem vyplácených důchodů můžete připravit.

Ať už budete ke svému doplňkovému penzijnímu spoření přistupovat jedním nebo druhým pohledem, jednou se vám bohatě odvděčí.