reklama

Jaké vlivy se promítají do vyšší mzdy?

redakce dne 02. 02. 2021 - 00:00

Od letošního roku začíná nejštědřejší státní dar, který využijí všichni zaměstnanci. A s ročním zpožděním i živnostníci.

Aniž by vám musel zaměstnavatel zvýšit mzdu, zůstane českým zaměstnancům od ledna 2021 na bankovním účtu více peněz než v prosinci minulého roku. O vyšší čisté příjmy se postaral stát. Konečný účet zaplatíme vyšším zadlužením státu. Zvýšení mezd a platů platí pro všechny zaměstnance – jak pro ty pracující pro stát anebo pro soukromou sféru. Živnostníci se k vyšším příjmům dostanou za rok, až budou odevzdávat daňové přiznání za 2021. Byť se jich dotkne jet zvýšení daňové slevy na poplatníka.

Čtěte také: Rozdíl mezi zaměstnancem a živnostníkem

Konec superhrubé mzdy

Výrazná změna z dlouhodobě zaběhnuté mzdové a daňové praxe je zrušení superhrubé mzdy a změna výpočtu mzdy. Vyšší čistá mzda je možná díky změny výpočtu daně z příjmů fyzických osob, kdy se od roku 2021 nepočítá ze superhrubé mzdy, ale jen z hrubé. Sazba daně z příjmů se nezměnila a je stále 15 procent.

Čtěte také: Tisícikoruna navíc pro každého zaměstnance

Nadprůměrně vydělávající zaměstnanci s příjmy nad 141 764 korun budou zdaněny daní ve výši 23 procent.

Čtěte také: Jak vypadá profesionál?

Základní daňová sleva

Druhým činitelem, který vám zvýší čistou mzdu, je zvýšení základní daňové slevy. Do roku 2020 činila základní daňová sleva na poplatníka 2070 korun měsíčně (ročně 24 840 korun). Od ledna 2021 se sleva zvyšuje o tři tisíce korun na 27 840 korun ročně (o 250 korun na měsíc, tj. 2320 Kč). Druhé zvýšení daňové slevy na poplatníka o další tři tisíce korun za rok nastane od začátku roku 2022, kdy stoupne na 30 840 korun ročně (2570 korun měsíčně).

Základní daňovou slevu vám z vaší mzdy odečte sám zaměstnavatel. Ostatní osoby si uplatní slevu až při podání daňového přiznání.

Čtěte také: Jak efektivně využít státem umělé zvýšení mezd?

Zvýšení minimální a zaručené mzdy

Mezi další faktory, které se promítnou do výplatních pásek českých zaměstnanců, je zvýšení minimální mzdy o 600 korun na 15 200 korun hrubého. Kromě minimální mzdy se zvýšila i zaručená mzda, která určuje mzdový základ pro profese rozdělených do osmi úrovní v soukromém sektoru. Máte-li hrubou mzdu vyšší 30 400 korun, nemusíte se zaručenou mzdou zabývat. Její rozpětí je pro letošní rok v rozpětí od 15 200 do 30 400 Kč pro jednotlivé typy profesí.

Stravenkový paušál a nezabavitelné minimum

Celkové měsíční příjmy vám může zvýšit i nově zavedený stravenkový paušál, kdy zaměstnavatelé přispívají svým zaměstnancům na stravování. Namísto obvyklých papírových stravenek, anebo jejich obdobě na předplacené kartě, dostanou zaměstnanci hodnotu stravenek formou stravenkového paušálu rovnou na běžný účet.

Čtěte také: Exekuce a chudoba podrývají v Česku demokracii

Výši mzdy vám rovněž ovlivní cestovní náhrady a zvýšení tzv. nezabavitelného minima, který ocení především osoby v exekuci a chroničtí dlužníci. Tato informace potěší přes 800 tisíc Čechů a Češek, kteří se potýkají v exekuci.