reklama

Rok 2022: Investování na prvním místě

redakce dne 30. 12. 2022 - 00:00

Jaký byl končící rok 2022? Proč byl ve znamení investic a investování? Jakým tématům se chystáme v roce 2023 věnovat?

Rok 2022 v redakci finančního serveru investia.cz vnímáme jako rokem úspěšným na texty o investování. Dlouho jsme měli v plánu napsat například článek o investičních platformách, proletarizaci investování nebo aktivní a pasivní správě.

Příspěvků o investování jsme nakonec nakonec vypublikovali 19, což je z letošních hlavních 56 textů vysoké číslo. Investování je jedním ze dvou velkých témat, které jsme si před lety stanovili mezi stěžejní. Druhým stěžejním tématem jsou starobní důchody, důchody a penze obecně. Přesto máme v obou hlavních oblastech značné rezervy.

Jaký bude rok 2023?

O čem si přečtete v roce 2023 na finančním serveru investia.cz? Vybíráme z možných okruhů témat, do kterých se chceme v novém roce s trojkou na konci pustit.

Stáří a důchody

Důchody považujeme i nadále za velké téma. Přesto nám chybí třeba článek o valorizaci důchodů, nebo detailnější příspěvek popisující inflaci důchodců, podle níž se odvíjí zvyšování důchodů.

Zajímá nás i stáří a generace lidí starších 55 let. Obě rubriky jsme před časem zkoušeli plnit. Rádi bychom se na téma stáří více zaměřili. Máme seznam pár témat, která nás v redakci zajímají.

Zaměříme pozornost na stávající vládu Petra Fialy ohledně důchodové reformy, kterou má stávající pětikoalice vetknutou do programového prohlášení.

Investice a investování

Na stránkách investia.cz nám chybí detailnější články o fondech kvalifikovaných investorů, SICAV, ZISIF a alternativních fondech. Podobně prozkoumáme problematiku investičních penzijních účtů, které v Česku začnou působit od ledna 2024.

Již delší čas, zhruba několik let, si pohráváme s myšlenkou založení investičního fondu. Zatím jsme se k němu nedostali, ale třeba se nám v roce 2023 poštěstí podniknout na tomto poli výraznějšího progresu. Jde možná o předčasně vypuštěný balonek, který třeba ani nevypustíme. Uvidíme, kam se dostaneme.

Přejeme vám, našim čtenářům a čtenářkám, úspěšný rok 2023, plný příjemných chvil, zážitků i překvapení.

Josef Janda
šéfredaktor a vydavatel investia.cz