reklama

Drobný investor

redakce dne 03. 03. 2023 - 00:00

Jak vypadá drobný investor? Sestavili jsme profil drobného, retailového investora na základě dostupných čísel z trhu. Ryze autorská licence má ke skutečnému obrazu neskonale blízko.

Drobný investor má ujasněné proč a kam investuje. Zná základní investiční nástroje do nichž už nějaký čas odkládá volné peníze. Na kapitálovém trhu není nováčkem. Neřeší hledání dna, ani nečasuje trh s očekáváním vyšších výnosů.

Z hlediska diverzifikace hledá a nachází jistotu. Investiční profil má dynamický, ale ne bezhlavě rizikový. Využívá složené úročení a dlouhý investiční horizont. Poklesů na trhu se nebojí a spíše jich využívá ve svůj prospěch. Aniž by spekulativně časoval trh, jsou pro něho dramatické situace radostnější zprávou, neboť dávají příležitost ke slevám. I když je válka ošklivá záležitost, z investičního hlediska jde o vítané zpestření, jak levněji nakoupit. A slevy mají lidé rádi, pakliže nestojí na druhé straně pultu.

Jak jsme vymodelovali drobného investora?

Drobný investor má vyšší příjmy než výdaje, pobírá vyšší mzdu, než je český průměr. Je disciplinovaný, dokáže si odepřít zbytné až zbytečné výdaje. Kromě stabilního příjmu ze zaměstnání nebo podnikání, má i další příjmy, nejčastěji z pronájmu nemovitostí. Volné peníze mu neodčerpávají splátky úvěrů. Exekuce se ho osobně netýkají, slyšel od nich maximálně z médií nebo z pořadů jako jsou Krotitelé dluhů nebo V exekuci.

Kolik investuje drobný investor?

Drobný investor se mírně odlišuje od průměrných statistik. Jak jsme zmínili výše, je drobný investor motivovanější. Ze svých příjmů investuje vyšší poměr. Pro koncept minimální důstojné mzdy je propočítáno, že na rezervu a spoření padne 12 procent mzdy. Přičemž menší část z důstojné mzdy (5 procent) připadne na rezervu, větší část (7 procent) případně na investování na penzi. Přičemž expertní doporučení pro zajištění na stáří je desetina čistých příjmů.

Více než konkrétní částka rozhoduje právě procentní poměr. Obligátní pětistovka, kterou si lidé odkládají na penzijko, může být správně s výše uvedeným tvrzením za předpokladu, že jejich příjmy jsou například 7 150 korun (7 procent je oněch 500 Kč). Většinou se lidé neřídí procentem z příjmů, ale berou to podle absolutní sumy. To jsou ty pětistovky a tisícikoruny. Málokdo po zrušení superhrubé mzdy zvyšoval úložky napříč svým finančním portfoliem (my v redakci finančního serveru investia.cz ano).

Při nadprůměrné hrubé mzdě ve výši 60 tisíc korun (1,5 násobek průměrné mzdy z posledního čtvrtletí 2022), což je 46 970 korun čistého dokáže na penzi při sedmiprocentní úložce odložit 3288 korun. S ohledem na vyšší mzdu dokáže drobný investor investovat více.

Fondy a platformy

Drobný investor investuje vyšší část svých příjmů. Jednak proto, že je nadprůměrně informovaný, druhak i proto, že má zkrátka vyšší příjmy. S vyšší pravděpodobností usiluje drobný investor o produktovou diverzifikaci, rozdělení, rozpad podle finančních produktů a nástrojů.

Mezi ně patří aktivně řízené otevřené podílové fondy, investiční platformy pro nákupy celých trhů. V neposlední řadě nechybí doplňkové penzijní spoření.