reklama

Vyplatí se investovat do spořicích státních dluhopisů? (3. díl)

redakce dne 03. 10. 2011 - 00:00

Historicky poprvé si mohou občané tohoto státu koupit státní dluhopisy. Jde však o výhodnou investici? Na tuto otázku jsme se pokusili co nejlépe odpovědět.

První myšlenka o prodeji části státních dluhopisů se objevila před několika lety v době, kdy byl ministrem financí letos zesnulý Eduard Janota. Od té doby uběhlo hodně vody. V poslední části tématického miniseriálu o spořicích státních dluhopisech přinášíme analýzu jestli se vyplatí do spořicích státních dluhopisů investovat či nikoliv.

Spořicí státní dluhopisy 2013

Informace o aktuální vánoční emisi spořicích státních dluhopisů naleznete v článku Spořicí státní dluhopisy, model podzim 2013 startují

Tématem číslo jedna pro drobné investory letošního podzimu jsou jednoznačně spořicí státní dluhopisy. Kromě aktuálního článku, který právě čtete, jsme vydali další dva texty, které dluhopisy představují. Přečtěte si následující příspěvky:
Spořicí státní dluhopisy: Předčasný prodej, provize a nákupní místa (2. díl)
Základní informace o spořicích státních dluhopisech (1. díl)

Úrokové sazby pětiletých dluhopisů

Období Výnos
11. 11. 2011 – 11. 11. 2012 0,85 %
11. 11. 2012 – 11. 11. 2013 1,50 %
11. 11. 2013 – 11. 11. 2014 3,00 %
11. 11. 2014 – 11. 11. 2015 4,50 %
11. 11. 2015 – 11. 11. 2016 6,00 %

Zdroj: Ministerstvo financí ČR, Zpracování: investia.cz

Roční výnos je dán délkou držení dluhopisu. Za první rok držení je roční úroková sazba stanovená na 0,85 procenta, což je žalostně málo. I ty nejméně úročené spořicí účty přesáhnou hranici jednoho procenta. Vklady jsou navíc na spořicích účtech ze zákona pojištěné. To se o spořicích státních dluhopisech říci nedá. S přibývající délkou držení dluhopisů se zvyšuje i úroková sazba. Průměrná efektivní sazba je však v pětiletém horizontu (a při držení pětiletých dluhopisů) jen 3,09 procenta. Čtěte také: Spořicí účty: Úrokovými sazbami hýbou nové banky

Pro investora, který potřebuje své volné peníze umístit jen na dva roky, je investice do státních dluhopisů nevýhodná jak z důvodů nízké úrokové sazby, tak i kvůli předčasnému úniku z této investice. Předčasný prodej se nevyplatí, maximální šestiprocentní kupón je až ke konci, sdělil serveru investia.cz Aleš Michl, portfolio stratég Raiffeisenbank.

Jednoletý spořicí dluhopis raději nekupovat

Investovat do jednoletého spořicího státního dluhopisu není z hlediska výnosu žádné terno. Výnos jednoletého dluhopisu je stanoven na dvě procenta. Proti investici hovoří další fakt, a to že výnosy z dluhopisů podléhají 15procentní srážkové dani. Navíc inflace by mohla podle České národní banky v roce 2012 přesáhnout tříprocentní hranici. Čtěte také: Jak inflace ovlivňuje úrokové sazby a další výnosy

Na výnosy spořicích státních dluhopisů se bude vztahovat srážková daň. Nikdo neví, kdy stát změní podmínky a tu srážkovou daň zvýší, řekl Michl. Jako pádný, byť pro Česko zatím příliš silný argument udává příklad Řecka: I stát může zkrachovat.

Pětileté dluhopisy nakupovat uvážlivě

Jestliže máte volné peníze, které nebudete po dobu pěti let potřebovat, mohou pro vás spořicí státní dluhopisy představovat dobrou příležitost. Avšak jen v případě, že jste konzervativní investor. Jestliže od svých peněz čekáte co nejlepší zhodnocení, o dluhopisy se raději přestaňte zajímat. Čtěte také: Kam investovat peníze v roce 2011?

Dluhopisy se mi zdají obecně zajímavé například pro starší investory, kteří tak chtějí „řešit“ třeba dědictví. Pokud někdo chce investovat jen přechodně volnou likviditu, pak doporučuji dobře zvážit, kolik peněz s téměř stoprocentní jistotou nebudu po dobu pěti let při držení pětiletých dluhopisů potřebovat a investovat jen tuto část, řekla Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance. Mám-li podezření, že by se mi během dalších pěti let buď mohla naskytnout výhodnější investice, anebo bych mohla potřebovat hotovost, tyto dluhopisy nejsou vhodné, dodala.

Pro a proti nákupu státních dluhopisů

Jako hlavní důvod, proč koupit spořicí státní dluhopisy, je podle Aleše Michla, zejména pro ty, kteří stoprocentně ví, že peníze nebudou potřebovat a dluhopisy tak budou držet až do jejich splatnosti. Pro nákup svědčí hlavně relativně vysoká bezpečnost investice spojená s tím, že se o investici investor nemusí až do konce splatnosti dluhopisu starat, sdělila Markéta Šichtařová. Čtěte také: Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Naopak proti nákupu dluhopisů hovoří zejména malý počet termínů pro předčasné splacení, nízký výnos a vrtkavost politiků, jenž si pohrávají s mimořádnými daněmi.

Proti nákupu dluhopisů je relativně nízký výnos, ten sice odpovídá nízké rizikovosti, ale hlavně velmi, velmi nízká likvidita. Ministerstvo financí stanoví jen čtyři termíny v roce, kdy půjde dluhopis prodat předčasně, a v prvním roce to pro jistotu nepůjde vůbec, sdělila Markéta Šichtařová na otázku, kde spatřuje zápory spořicích státních dluhopisů. Stejně tak omezení je u prodeje velkého objemu dluhopisů. Navíc kupóny jsou odstupňované tak, že maximálního efektivního výnosu 3,09 procenta za rok lze dosáhnout jen při jejich držení až do splatnosti. Při předčasném prodeji nemusí výnos pokrýt ani inflaci a investor tak může mít reálnou ztrátu, dodala ředitelka společnosti Next Finance. Čtěte také: Základní pojmy při investování: výnos, riziko, volatilita

Aleš Michl své proti nákupu dluhopisů vyjádřil na příkladu: Pokud vám dojdou peníze a bude potřebovat třeba splatit hypotéku, tak předčasné splacení státních dluhopisů je zbytečně zdlouhavé. Musíte zažádat v určeném termínu, kterých jsou čtyři za rok a výplata peněz trvá další dva měsíce.

Alternativní nabídka? Dluhopisové podílové fondy

Jestliže se vám líbí představa nakoupit státní dluhopisy, avšak obáváte se výše popsaných rizik, můžete zvolit investici do dluhopisových otevřených podílových fondů. Konzervativní investor tak získá pestřejší paletu jak státních, tak i podnikových dluhopisů. Platí pravidlo, že podnikové dluhopisy jsou vesměs kvalitnější než jejich státní protějšky.

Na trhu tak kromě spořicích státních dluhopisů, které jsou určené pro drobné investory, lze nakoupit i normální státní dluhopisy. Můžete tak skrze banku investovat i do „zlomku“ takového „normálního“ dluhopisu. Vzhledem k malé domácí nabídce dluhopisů je vhodnější doporučit korporátní dluhopisy. Pro drobného investora se mi z této škály jako nejzajímavější jeví dluhopisově orientovaný podílový fond, řekla Šichtařová.

Nic se nedá zkazit na postupu, který doporučuje Michl. Podle něho by měl potenciální investor zajít do banky a nechat si představit produktovou nabídku. Investovat by měl tam, kde mu kvalitně a rozumně poskytnou veškeré informace. Konzervativní investoři mohou využít podílové fondy zaměřené na podnikové dluhopisy, další alternativou ke zvážení jsou hypotéční zástavní listy, dodal. Čtěte také: Jaké banky nabízejí hypoteční zástavní listy?